¿Corcho para la piel?

L’Institut Català del Suro investiga els beneficis del principi actiu del suro per a la nostra pell

Catalunya i, sobretot, la província de Girona ha estat lligada històricament a la indústria surera. Actualment, es creen a Catalunya el 60% dels taps de vi escumós i el 10% dels taps de vi a nivell mundial.

A més de la fabricació de taps, el suro, que és l’escorça de l’alzina surera (Quercus Suber), també es fa servir a la indústria i l’arquitectura per les seves propietats: és molt bon aïllant, lleuger, antilliscant, sura a l’aigua

Des del Departament de R+D+i de l’Institut Català del Suro (ICSuro) treballem constantment en projectes de recerca per tal d’innovar i trobar nous usos a aquest material tan especial.

Natura i Ciència

La suberina i la seva estructura superficial de xarxa compleixen un paper molt important, ja que aporten elasticitat al suro i fa que sigui un material amb unes condicions òptimes per diferents funcions. Recentment, han aparegut alguns estudis científics que apunten que el seu principi actiu, la suberina, també pot tenir potencials beneficis per a la pell.

És per a aquest motiu que estem treballant en col·laboració amb l’empresa Biogründl en un projecte que porta per títol SUBERCHEM, i que consisteix, precisament, a obtenir una gamma de principis actius amb utilitat cosmètica i que tinguin l’origen en subproductes de la indústria surera de Catalunya. Els altres dos objectius del projecte són:

 

  • La recerca d’un nou mètode d’extracció de compostos d’origen natural que sigui més eficient que els mètodes actuals i que minimitzi el consum de productes contaminants.
  • La caracterització de les propietats cosmètiques dels extractes de subproductes de suro.

» Suberchem: subproductes de la indústria surera de Catalunya «

Valor ecològic

Les alzines sureres existeixen, segons estudis realitzats, des de fa aproximadament 60 milions d’anys. Els boscos naturals i cultivats d’aquests arbres frondosos de fulla perenne es troben en àrees del Mediterrani.

A l’estat Espanyol es concentren principalment a Extremadura, Andalusia i Catalunya. La primera pela o lleva de suro es realitza quan l’arbre compta amb uns 25 anys. No obstant això, per a l’ús cosmètic, la pela es porta a terme fins i tot a partir d’una edat de 43 anys aproximadament, ja que el suro antic presenta un major contingut de nutrients. A partir d’aquest punt, la pela es produeix cada nou anys en el sud d’Espanya i Portugal i cada 12 a Catalunya. Això garanteix una qualitat excepcional i la sostenibilitat de la plantació.

Un ecosistema molt especial

Les alzines sureres resulten, pels seus recursos naturals renovables, d’un valor incalculable no només per a les persones. Aquests boscos representen un ecosistema especial que serveix d’hàbitat a moltes espècies animals. A més, constitueixen un pulmó essencial per a la Terra. Enmig de la lluita contra l’escalfament global, les suredes tenen una enorme capacitat d’absorció de CO₂.

Un dels objectius estratègics de l’ICSuro és ajudar a millorar constantment la gestió de les suredes de manera ecològica, protegint-los de forma sostenible i contribuint al seu manteniment.

L’empresa Biogründl, nascuda a Barcelona el 2002, s’ha especialitzat en la recerca de principis actius d’origen natural, de proximitat i de caràcter mediterrani. Per aquest motiu, el cas del suro és certament especial per ser endèmic del Mediterrani i per les seves implicacions socio-econòmiques, històriques i culturals que té amb el territori català.

Aquest projecte té com a finalitat última donar un nou ús al subproducte de la indústria tapera, per tal d’aprofitar al màxim la producció de suro i donar-li una rendibilitat en el context de l’economia circular.

Artículo de Beauty Cluster Barcelona

Carola P. Badua
Responsable de Comunicació a l’Institut Català del Suro
cbadua@icsuro.com
www.icsuro.com

31 de octubre de 2018